Rólunk

Lakatos Tibor világjárta ember, a főiskola és több mint tíz év badacsonyi borászkodás után Brazíliában, majd Franciaországban szőlészkedett, borászkodott. Ám 17 év külföldi munka sem törölte ki szívéből a Balatont. A déli parton nőtt fel, szőlész-borász családban, majd a sors a szemközti oldalra vezérelte. Kisparaszti pincéjüket 1977-ben vették Dörgicsén, ezt szeretnék a jövőben tovább építeni, újítani. A szőlőterületek fele is itt található, mintegy három hektár, szürkebarát, juhfark, cabernet franc és merlot. További három hektárt, kékfrankost és cabernet sauvignont telepítettek Tihanyban is. Az ültetvények fokozatosan fordulnak termőre, már kiváló juhfark és késői szüret szürkebarát került palackba.

“Elég sokat járunk borhetekre, borvacsorákra az országban, benne vagyunk a bor-körforgásban. Azonban szeretnénk fokozatosan Dörgicsére áttenni a súlypontot. Úgy gondolom, az ország egyik legszebb részén élünk, és sokkal nagyobb élményt jelent itt, a termőhelyen megkóstolni a borokat. Minden évben növekszik valamelyest a választékunk, a borokat pedig egy sajtkereskedő családtagunk segítségével különleges sajtokhoz párosítjuk. A dörgicsei pincében borkóstoló szobát, hangulatos környezetet alakítunk ki, idővel szálláslehetőséggel is kiegészítve. Lépésről-lépésre haladunk, szerintem, aki túl sokat akar markolni, könnyen elveszítheti az addig kiharcolt pozíciót. Dörgicsének és Tihanynak jól cseng a neve, ám igazán nagy hírneve szakmai körökben egyiknek sincs mostanában. A régi dicsőséget fel lehet támasztani, személy szerint komoly lehetőséget látok az itteni termőhelyben, borokban, melyek a turizmussal karöltve érhetnek célba.”

Az évente 200-300 hektót termelő borász fajtái közül kiemeli a juhfarkot, mely Dörgicsén kicsit könnyedebb, illatosabb bort ad mint Somlón. A Szürkebarátból viszont a két szélsőséget szereti: korai és késői szüretelésű változata igencsak különböző karakterrel rendelkezik. A borászat nagy feladatok előtt áll. Egyszerre kell életet lehelni a pincébe, vendégfogadásba, és lassan kikerülnek az első vörösborok is, melyekkel szeretnék megmutatni, hogy ebben a kategóriában is komoly jövője van a borvidéknek.

Dörgicse and Tihany

Echo Cellar

A genuine three-generation winery and vineyard whose story started in 1955 in Balatonboglár, where the first generation (András Lakatos) was the founder and launcher of the first wine region in Hungary. The results of his work can still be traced to this day on the southern part of the lake Balaton.

The family currenlty has a larger vineyard since 1977 in Dörgicse and Tihany, which is under continuous expansion,  to the areas of Paloznak and Balatonfüred.

All three generations of the family lived and worked in South America between 1983 and 2013, creating a new wine regions, where grapes are growing twice a year, with the wine region still active to this today.

The family returned to Hungary in 2002 and continued expanding the vine-growing in Dörgicse.

The family produces grapes in areas that were considered the best in the Roman times, in the Balatonfüred wine region.

The winemaking technology is permeated by experiences gained abroad, such as carbon dioxide special fermentation, which reveals unique hungarian intense aromas. Both white and red wines are characterized by elegance, intense aroma, rich and harmonious impression.

As the family puts it, wine is about harmony. Thus, the new Irsai wines are about real globalization, with a unique German-style glass, a beautiful South American bird that draws attention to the fact that the beautiful exterior has an even more interesting story to tell. I hope you get to know us!